Kategorije

Dobrodošli na forumu!

Želite sodelovati v naših diskusijah, izmenjavati mnenja? V primeru, da ste že registrirani se vpišite.

V nasprotnem primeru se lahko takoj brezplačno registrirate.

Registracija na forumu je zaradi občutljivih osebnih podatkov na servisu SMS Dieta ločena. Na forumu se morate registrirati ponovno.

Vanilla 1 je izdelek podjetja Lussumo. Več informacij: Dokumentacija, Podpora.

• CommentAuthormaŁaa
    • CommentTime19. Jun 2007

Zdi se mi prav da odprem temo v kateri bi lahko uporabnice opozarjale katera hrana zavaja....

Zelo me zanima za npr. bonboni katjes (brez maščob) je to res nizko kaloreično saj kljub temu vsebujuejo veliko sladkorja... se od njih lahko zrediš, kaj je od sladkarij najboljše izbrati?!

Zanima me tudi ker sem si danes npr. kupila kekse za diabetike (pro dieta) pa imajo kljub temu 480 kcal-saj to je že skoraj tak kot čokolada milka!!!! ali je razlika iz česa so sestavljeni al kaj??

PROSIM ZA ODGOVORE IN NASVETE...
    DISKUSIJA JE SLAVNOSTNO OTVORJENA :cool::cool:
    •  
      CommentAuthorPetra
    • CommentTime20. Jun 2007

Živjo MaLaa,

zanimiva tema :bigsmile:.
    Na splošno vse sladkarije vsebujejo ogromno sladkorja. Če pa ješ npr. diabetične izdelke imajo pa zraven ogromno sestavin, ki bazirajo na čisti kemični bazi. Tako da jaz odsvetujem vsakršno konzumacijo sladkarij :wink:.
    Bolje je, da si sam doma spečeš kakšno pecivo brez sladkorja in iz polnozrnate moke. Ali pa ko ti pade sladkor poješ kakšen košček 70% čokolade.

lp,
    Petra
    •  
      CommentAuthorpretezka
    • CommentTime20. Jun 2007 urejeno

Hojla, MaLaa,

še jaz pristavljam svoj piskrček: kalorije so kalorije ne glede na to, ali so v milki ali v diabetičnih piškotih, kot je centimeter centimeter, ne glede na to, ali meriš knjigo ali knjižno polico. Vsak presežek kalorij, pa naj bo iz maščob, sladkorjev ali beljakovin, se ti bo shranil kot maščoba. Tukaj prilagam letak zveze potrošnikov slovenije, pa si lahko prebereš, kako je s temi nizkokaloričnimi, nič maščob, antioksidanti ... trditvami na živilih, ki jih poznamo z naših trgovinskih polic.
    Tako da se strinjam s Petro, če je že nujno sladko, se bolj splača speči doma nekaj (zmiksani ovseni kosmiči in jabolka pa malo ruma in vse skupaj pečeno v pečici je tak super primer \\\"lahke\\\" sladice) ali pa pojesti košček temne čokolade. :bigsmile:
    lp,

Pretežka

Je bil pdf, tudi zazipan, prevelik, da bi šel skoz, tako da tu je link do strani: http://ZPveskajjes.notlong.com
    (notlong.com ti dolge url naslove daje v krajše, ker drugače bi bil url naslov čez dve vrstici :bigsmile:)
    • CommentAuthormaŁaa
    • CommentTime21. Jun 2007

zanimivo ja...samo vseeno mi ni logike...hehe..kai pa recimor bonboni orbit brez sladkorja (0g sladkorja, 0g maščob)---> ali to res drži...

Pa v mislih sem imela, da bi tukaj uporabnice lahko svetovale katerih jedi se izogiiiibati...sai razumeta naprimer že prej omenjenih bonbonov katjes...bla bla...
    • CommentAuthormaŁaa

oz. tistih jedi za katerih si najmaaaanj bi lahko mislil da "redijo" oz. vsebujejo veliko kalorij...
    •  
      CommentAuthorpretezka

MaLaa,

jaz nimam pojma, o katerih bonbonih govoriš, napiši v google ime produkta v angleščini in pa zraven calories, pa boš našla. Ti pa svetujem, da si prebereš tisti okvirček, kjer piše, koliko kalorij, gramov maščob, ogljikovih hidratov in proteinov ima posamezen izdelek, ki ga kupuješ. En obrok naj bi imel okoli 300 do 500 kalorij, torej juha, meso, priloga, solata, vse skupaj. Če bo torej pisalo, da lahko poješ 5 piškotov, ki skupaj tehtajo 100 gramov, pa boš s tem pojedla 400 kalorij, lahko predvidevaš, da niso najbolj zdrava alternativa. Sicer pa obstaja cel kup podatkov o tem, kaj kalorije sploh so, na internetu, tukaj imaš en tak članek v slovenščini, ker se mi zdi, da ne veš, kaj kalorije so (pa brez zamere): http://www.cenim.se/130-a.html

lp,

Pretežka
    • CommentAuthormaŁaa

jaooo..vem kaj so kalorije haha...um..nikjer na netu pa nisem našla kolkiko kalorij bi imeli mlinci nujnooooo!
    • CommentAuthormaŁaa

in nerazumem zakai bi pol na nekih DIETNIH PIŠKOTIH pisalo pro dieta...bla bla...če bi meli tak fuuuul kalorij sei diabetiki nebi tega smeli pol jesti...poleg tega sei vse snovi vsebujejo kalorije...odvisno je pol kolko je sladkorja pa maščobe a ni tak?!:shamed:
    • CommentAuthormaŁaa

ker se pol sladkor tudi spremeni v maščobo v telesu mislim..:P
    • CommentAuthormaŁaa

MLINCI KCAAAAAL?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!JE KDO TUUUUU?!:tongue::tongue:
    •  
      CommentAuthorpretezka

MaLaa,

ni čisto tako, glej, tvoje telo recimo rabi 1500 kalorij dnevno, pri tem je idealka taka, da 15 odstotkov dobiš iz proteinov, 30 iz maščob in 55 iz ogljikovih hidratov (sem sodijo tudi sadje in zelenjava, da ne boš mislila, da gre samo za kruh in testenine ...). Diabetiki ne smejo jesti preveč sladkorja, tako da ja, tu je odvisno, koliko je sladkorja in maščob, kot si ti rekla. Ampak to ne spremeni dejstva, da če ti rabiš 1500 kalorij dnevno, da normalno funkcioniraš in če telovadiš še hujšaš, da se kalorije (to je količina energije, ki jo vsebuje hrana) kaj razlikujejo, glede na to, od kod izhajajo (torej ali iz sadja in zelenjave ali iz zrezkov, piškotov ...). Če boš jedla samo sadje in zelenjavo, 5 skled solate na dan pa en ananas za zajtrk pa tri kile hrušk pa tako naprej, in boš presegla svoj priporočljivi dnevni vnos kalorij in prišla na kakšnih 2500 (si zmišljujem, nisem dejansko seštela, koliko kalorij imajo tri kile hrušk itd. :wink:), bo še vedno 1000 neporabljenih kalorij, ki se ti bodo pretvorile v telesno maščobo, ne glede na to, da te kalorije niso prišle iz maščob ali proteinov. Tvoje telo pa ne rabi samo 1500 kalorij iz koderkoli, torej recimo samo iz ogljikovih hidratov (samo sadje in zelenjava), ampak tudi iz maščob (da se topijo vitamini, ki jih drugače ne moreš porabiti ...) in iz proteinov (da se lahko obnavljajo mišice), ampak to že ni več vprašanje kalorij kot takih, ampak sestave hrane in obrokov.

Glede tistega, zakaj bi pa na nekih dietnih piškotih pisalo pro dieta, gre pa za oglaševanje, zato sem ti pa dala link do tistega plakata zveze potrošnikov slovenije, ki skuša naučiti, da ni vse nujno, kar oglaševalci pravijo o hrani, če perilo s Persilom oprano ni nujno tako belo, kot pravijo v reklami, ali pa če ena kapljica Prila ne opere kar cele gore posode, kot oglašujejo, še ne pomeni, da bodo oglaševalci prihrani pa kaj bolj resnicoljubni. Debata o moralnosti tega početja pa že ne spada več sem. :bigsmile:

Upam, da sem ti kaj pomagala :bigsmile:, glede kalorij v mlincih pa: če sem prav zračunala, bi na 100 gramov (suhih, ne napitih z vodo) mlincev prišlo 280 kalorij. Tukaj imaš link do spark people recipe calculator: http://recipes.sparkpeople.com/recipe-calculator.asp

lp,

Pretežka
    • CommentAuthormaŁaa

jaa žee...samo ne razumeš...pol mi pa razloži kako lahko imajo bučno, olivno pa sončnično olje enako kcal?!?!?!
  1.  
    Pozdravljene!

Jas pa bi prosla za nasvet, ker grem ju3 verjetno v mc donald's in nevem kai naj naročim da bo čim manj kcal vsebovalo! :cry:
    Razmišljala sem da bi one nagece (nugget),
    al pa mogoče big MAC brez majoneze,
    al pa piščančjo premium solato?!?!

KAI MI PRIPOROČATE?!?!?!Pa kai od pijače je najmanj redilno kokakola al sprite...verjetno je enako a ne...

kai pa od sladic?!?! sladolet ali shake (seveda ne čokoladni) ali ona pita malinova/jagodna!!

PROSIM ZA ODGOVORE!!!
    •  
      CommentAuthorpretezka
    • CommentTime22. Jun 2007

Pikapolonica,

toast in ta mala solata, pa preliva ne dat čez več kot za žličko, in to 1000 okusov ima najmanj kalorij. Vem pa zato, ker sem bila danes v macu pred kinom in sem jedla točno to. Si pa lahko na zadnji strani tistega lista, ki ti ga dajo na pladen, točno prebereš, koliko kalorij ima katera stvar,

lp,

Pretežka

aja, MaLaa, zakaj pa olja ne bi imela enakega števila kalorij?
    •  
      CommentAuthorpretezka
    • CommentTime22. Jun 2007

(pladenj, zatipek je bil)
  2.  
    Ja Oops...a ni olivno olje bolj zdravo kot bučno...nea manj redi??...
    vseeno pa mislim, da imaš ti napašno predstavo...če poješ rogljiček čokoladni za zajterk (300kcal) ali pa 300kcal puste skute je razlika koliko energije telo porabi da predela jed ki smo jo zaužili... Tukaj so tudi potem negativne kalorije ki jih vsebuje naprimer paprika, ohrod, blitva ipd. kljub temu da ima kalorije se telo drugače odzove na zaužito hrano...
    Upam da sem bila kai bolj jasna:cool::cool:

KAJ RES REDI ČE SI NAREDIŠ OMAKO (voda v kateri se je kuhalo meso +česen + mleta rdeča paprika +vegeta) PA JO POMOKAŠ DA JE GOSTA?!?!?!:cry::cry:

KAJ PA BONBONI (TRDI) npr. oni ICE ali pa LEDENI bonboni ko so to tudi redi fejst?!?!?!?! (NEKE ČEZ 200 kcal ima 100g) samo kakšni tri bonbončki nebi škodili na dan ??:shamed:
    •  
      CommentAuthorpretezka
    • CommentTime24. Jun 2007

Pikapolonica,

eno so kalorije, drugo je sestava hrane, tretje je, kaj je bolj zdravo, jaz sem zelo jasno govorila o številu kalorij v različnih oljih in nisem rekla besedice o tem, kaj je bolj ali manj zdravo. Tudi o razliki med rogljičkom in skuto ... če bi natančno prebrala, kar sem napisala, bi videla, v čem je bila poanta, in ni bila v tem, da telo skuto predela drugače kot čokoladni rogljiček. Glede negativnih kalorij, paprika ne vsebuje negativnih kalorij, ampak naj bi to, čemur pravimo "negativne kalorije", bilo to (poudarek na naj bi, zadeva spada bolj pod psevdoznanost, kar si lahko prebereš tudi v wikipediji: http://en.wikipedia.org/wiki/Negative_calorie_diet, pa priporočam ti, da si prebereš kakšen članek na temi prehrana in hujšanje na www.cenim.se, tam imaš tudi en članek prav o kalorijah) ... skratka, čemur pravimo negativne kalorije, naj bi bilo samo to, da porabiš več energije za prebavo paprike, kot jih paprika sama telesu da.
    Glede bonbonov in omake z moko ... nobena stvar ne redi sama po sebi in če jo ješ v zmernih količinah, jaz na tvojem mestu enkrat na teden ali mesec ne bi imela nič proti bonbonom ali gostim omakam, drugo je pa, če bi to jedla vsak dan.
    Lahko noč,

Pretežka
  3.  
    ok...maš prav kaj čem...hehe am...upam, da se mi boš pridružila tudi kai v moji novi diskusiji ker imaš ponavadi tako dobre ideje..glede receptov

hvala...

LP, pikapolonicaaa
    •  
      CommentAuthorpretezka
    • CommentTime25. Jun 2007

Oj, če bom kaj posebnega naredila, pridem napisat. :smile:
    lp,
    Pretežka
  4.  
    Prosim, če mi napišeš recept za pico tako ko ti naredeš...ko si rekla brez sira pa klobas...
    Pa če maš za kako slaščico manj kalorično al pa sladoled al pa jed tui prosiiim...

pozdravčkeeeeeeee
  5.  
    lejte jas sm tut na dieti pa ko mi je sila si privoščim čokolado Milka,pa solato si tut delam z bučnim oljem in ne olivnim..namest sladoleda dam sadni jogurt v zmrzovalnik pa pojem..res pa je da vsak dan telovadim eno uro..in vseeno hujšam. ne rabite se vsemu strogo odrekat punce, sam res pa dajte telovadit vsak dan vsaj pol ure:wink:
    •  
      CommentAuthorVandolina
    • CommentTime31. Oct 2009

Ja telovadba, oh telovadba in uspeh je tukaj!:shamed::shamed:
    • CommentAuthorcandy 55

nekje sem prebrala ,da se začnejo zaloge izrabljat šele po 60 min in da intenzivna hoja ali tek najbolj pripomoreta k temu.
    Sem tako delala in še bom naprej dokler ne bo zelo mrzlo.
    Sedaj prehodim 5km v 45 min.sem kar zadovoljna .Vendar pa je kar nekaj ovir."semaforji ",ki me ustavijo za trenutek.
    Tam kjer ni tolk prometno bi šla kar čez rdečo ampak sem zadnič videla kako je policist eno gospo ustavil in napisal kazen.Ne vem pa od kot se je prikazal .Zato pa ,dajmo po predpisih .Ne da se mi sedaj še kazni plačevat.
    GREMO DALJE !:cool:
    •  
      CommentAuthorAicha

Policaji letijo z neba.
    A.
    • CommentAuthorcandy 55
    • CommentTime1. Nov 2009

hi,hi ,res je .od nikoder .pa hop .:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorkozoroginja
    • CommentTime3. Nov 2009 urejeno

Pa še dragi so postali... ti policaji.
    Kar po predpisih...vozit.... Zakaj bi polnili njihovo blagajno. Pa tudi bolj *zdravo je*.
    •  
      CommentAuthorAicha
    • CommentTime3. Nov 2009

To se je zgodilo enkrat meni.
    In sedaj hodim po prehodu cez, ceprav sem bila s tamalo 1x skoraj povozena pri zeleni luci za pesce.
    En mulc je vozil vsaj 80 tam kjer je omejitev 50.
    Pa se cez rdeco je peljal.
    A.
    • CommentAuthorcandy 55
    • CommentTime5. Nov 2009

Groza !:devil:
    • CommentAuthorNike
    • CommentTime30. Jan 2011

Pišem seminarsko,pa me zanima če kdo ima kak članek prehrane po Michele Montignacu?Zelo bi bila hvaležna!
    Da še dodam,hrana ki zavaja je mleko z vitamini!Vitamini A,D,E,K so topni v maščobah in mleko ima maščobe,sam pol ga lahk dražje prodajajo,pa tud olje brez holesterola,tud reklamni nateg,sam da je lahko tolk dražje,...
    •  
      CommentAuthorkozoroginja
    • CommentTime30. Jan 2011 urejeno

Nike, kaj ta zanima od Montignaca. Mogoče ti lahko pomagam.
    :bigsmile:
Dodajte vaš komentar
  • Uporabniško ime Geslo
    V primeru, da še niste registrirani v forum lahko to storite tukaj (postopek je zelo kratek).
  • Formatiraj komentar kot
Tukaj lahko dodaš priponko (slike, dokumenti):