Kategorije

Dobrodošli na forumu!

Želite sodelovati v naših diskusijah, izmenjavati mnenja? V primeru, da ste že registrirani se vpišite.

V nasprotnem primeru se lahko takoj brezplačno registrirate.

Registracija na forumu je zaradi občutljivih osebnih podatkov na servisu SMS Dieta ločena. Na forumu se morate registrirati ponovno.

Vanilla 1 je izdelek podjetja Lussumo. Več informacij: Dokumentacija, Podpora.

•  
      CommentAuthorsarika
    • CommentTime18. Feb 2011

Vem da se nisem javila od junija lani ko sem šla v Ameriko za tri mesece... Zadnje čase sem se spet zgubila v motnjah hranjenja, ker kot veste študiram in edino delo ki ga lahko opravljam je delo modela. Niti na predavanja ne rabim hoditi ker imam status študenta s posebnimi potrebami. sem na veliko zdravilih, imam težave s srcem in še veliko drugega. Komaj imam dovolj časa da se naučim za izpite, ker se je moja koncentracija in pomin poslabšala zaradi zdravil...

Mi lahko tiste ki veste ogromno o prehrani svetujete živila, ki spadajo med najboljša - najbolj zdrava, ampak tudi dovolj nizkokalorična ...

Lepo prosim za pomoč. Če koga moti ta post naj prosim ne piše, ker ne potrebujem žaljivih komentarjev, ki sem jih dobila že v preteklosti.

Najlepša hvala,
    Sarika
    •  
      CommentAuthorkozoroginja
    • CommentTime18. Feb 2011 urejeno

Sarika dobrodošla spet med nas. Se bomo malo poglobile v tvojo teževa in sigurno nekaj skombinirale skupaj.
    Več bo verjetno zanala pomagati Aicha, ker o prehrani veliko ve.

Lep pozdrav za enkrat.
    Kozoroginja:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorAicha

Zdravo sarika.
    Ujela si me nepripravljeno.
    Povej kaj bi rada bolj natancno, da ti kaj skombiniram.
    Saj ves nizkokaloricna je zelenjava in tudi nasitna, ampak od solatk ne mores dolgo ziveti. Saj ves kuhana zelenjava (brokoli, strocji fizol, spinaca, ohrovt, cvetaca...). Mene zelo nasiti 450 g spinace ki jo samo odmrznem v mikrovalovni in nato pogrejem. Mislim da ima cel paketek 100 kcal. Ce ne pojes celega pa polovicko. In zraven se kaj.
    Moras dodati kaksne orescke (pa ne 100 g ampak mogoce 30g), kaksen riz ali ciceriko, da dobis
    OH za moc in pa seveda kaj beljakovin. Lahko tofu ali ribe.
    Kaksen kos sadja ti tudi ne bo skodoval.
    Ce mi napises kaj vec o tem kaj jes in kaj ne pa bom ti napisala kaj vec ampak ne pred vecerom ker sedaj grem v sluzbo.
    Lep pozdrav copka.
    Pazi nase, da ne bos koncala kot najslavnejsi francoski model in se kaksno dekle (clanke najdes na zadovoljna.si).
    A.
    •  
      CommentAuthormams

Živjo Sarika,

lepo da si spet nazaj; drži se:wink:
    •  
      CommentAuthorAicha

Malo sem razmislila in jaz bi naredila takole:

Z: zlico ali dve ovsenih kosmicev, lahko namocenih v vodi
    K: dosti kuhane zelenjave in malo piscancjega mesa (lahko kot zelenjavna juha z mesom) ali toguja, ribe
    M: 20 g oresckov
    V: zelena solata z malo olja, kisa in soli.

Dobis proteine, OH, in zelenjavo.
    Velikost obrokov si prilagodis.
    Lahko pa si kupis v lekarni Ensure (v ZDA zelo reklamirajo kot nadomestilo obroka) in se popijes to.
    Seveda brez sadja in zelenjave ne gre (in ostalih vitaminskih zivil), ampak se vedno ne vem kaj rada jes.
    A.
    •  
      CommentAuthorsarika
    • CommentTime19. Feb 2011

Najprej res hvala za odgovore :)

In pa živjo mams :D nisem se mogla spomniti tvojega nicka :)

V zadnjem času ugotavljam, da zelo težko spravim po grlu večino hrane... že prej sem bila zelo izbirčna in veliko stvari nisem marala, ampak zdaj je še huje. Velikokrat si naredim 0.5l zelenjavnega sok in ga na hitro popijem, ker je ogaben. Drugače sem pa bolj ali manj živela še od lahkih jogurtov, zamrznjenih jagod, mandljev, malo ovsenih kosmičev in pa kakšne banane... in tako gre že zadnja dva meseca.

Mama mi ensure prinese iz bolnice, ker je medicinska sestra, tako da kdaj tudi to spijem ali pa kak beljakovinski napitek. Ne vem zakaj se mi je hrana tako zagabila ... mogoče je vse to miselno in sem se prepričala v to da je vsa ostala hrana neprimerna ... ne vem ...
    ker v preteklosti sem imela zelo rada kuhano zelenjavo in pa tuno zdaj pa to pojem mogoče na vsakih 10 dni pa še to se silim in traja 2 uri da pojem...
    včasih sem dan ali dva samo na tekočini, za zajtrk si naredim 05 litra sadnega soka (zdaj običajno pomaranče, jabolka, kivi...), potem popoldan 0.5 litra zelenjavnega soka (večinoma korenje, kumara, paprika, paradižnik), za večerjo pa beljakovinski napitek.

Ne vem kako bi spet našla veselje do hrane. Jemljem veliko vitaminskih dodatkov in napitke z elektroliti, in se res trudim da bi bila kolikor toliko zdrava...

Piščanca ne jem, v bistvu ne jem nobene vrste mesa že leta.

težava je v tem da glede na mojo telesno aktivnost ne pojem niti slučajno dovolj. 4-5 krat na teden telovadim po 2-3 ure na sobnem kolesu na visoki intenzivnosti in porabim 1500-200 kcal zraven pa vsak drugi dan delam še 1 uro drugih vaje, sklece, trebušnjaki ... ker mi je bilo rečeno da si moram še malo bolj oblikovati telo ...

tako da res težko rečem kaj je hrana, ki jo imam rada ... edino kar še imam rada je čokolešnik...
    zato bolj iščem predloge za vso hrano, ki je zdrava, da potem lahko razmislim, če bi mi jo uspelo spraviti po grlu ali ne, ker res moram okrepiti obroke zato ker nikoli ne pojem nad 800 kcal, niti takrat, ko telovadim in vem da je to škodljivo. in sem trenutno res v skrbeh.

in res hvala vam za pomoč! :D
    •  
      CommentAuthorAicha
    • CommentTime19. Feb 2011

Sarika tole sem iskala zate:

http://zadovoljna.si/clanek/rubrika/trend_report/anoreksicni-voditeljici-so-zdravniki-napovedali-le-se-dva-tedna-zivljenja.html

Potem pa jej cokolesnik. Pa res zelenjavo in tofu ce ne jes mesa. Kaj pa ce si skuhas zelenjavo in spasiras, naredis kremno juho?
    Mogoce je boljsi okus kot sok iz surove zelenjave.
    Drzi se.
    A.
    •  
      CommentAuthorTalita
    • CommentTime20. Feb 2011

Sarika, jaz sem izgubila apetit do zdrave hrane, ker sem pojedla precej sladkih jagodnih jogurtov na dan. Tudi mleka nenormalno dnevno popijem.
    •  
      CommentAuthorsarika
    • CommentTime21. Feb 2011

Aicha hvala, sem prebrala ...
    bojim se, da bi se meni kaj takega zgodilo ... Lani sem morala kasneje v Ameriko, ker sem bila diagnosticirana z anoreksijo saj sem za svojo višino bila presuha in moji krvni izvidi so bili grozni, zato mi ni bilo dovoljeno na tako dolgo pot in sem se morala zrediti 5 kg potem pa so me v Ameriki zredili še za dodatnih 15, ker so me basali z visokokalorično hrano in me prisilili da sem dnevno pojedla 5000+ kcal in je bilo grozno. Sedaj sem pa začela hujšati ampak se mi zdi da sem pa do zdaj bolj prepričala svoje možgane v to da ne rabim hrane in da je hrana nagnusna ... skoraj prepričana sem da je to psihičnega izvora.

talita jaz jem samo lahke navadne jogurte, sladkih sadnih ne morem spraviti po grlu, mleko pa pijem samo v vodi, razen občasno ko jem čokolešnik, še drugo otroško hrano (bio z raznimi žiti si zmešam v vročo vodo in ne v mleko). tako da najbrž to ni pri meni.

ker trenutno nikakor ne morem drugega kot jest "baby hrano" se bom potrudila da pojem kaj takega 2x dnevno vsaj. Še banano,kosmiče in jogurt si zmešam v kašo...
    drugače pa imam doma tudi vrečke paradižnikove juhe (na 100 ml je 29 kcal) in bom popoldan še nekaj tega spila.
    kr zdaj si pa grem že zmešat mojo kašo pa nekaj mandljev bom zraven pojedla.
    •  
      CommentAuthorAicha
    • CommentTime21. Feb 2011

Sarika jaz se tudi bojim za to sem ti poslala link.
    Kar se hrane tice je to, da ne mores jesti ce ni glede zdravstvenih razlogov in ce se izkljuci patologija samo v psihi.
    To, da ne jes ali se bases z hrano je samo v glavi. Kot to, da ti alkohol pomaga prebroditi tezave. Saj jih za trenutek ampak ko se enkrat streznis so tezave se tu.
    Nihce ti jih medtem ko si ti pijan ne vzame in resi.
    Isto je s hrano.
    Pa kaj naj ti govorim.
    Poskusi se izkopati iz zacaranega vrtinca, ki te ima v krempljih in te vlece vase.
    Good luck.
    Alenka
  1.  
    to, da piješ zelenjavne sokove je dobro, priporočam raje zelene sokove, zelenje zelenjave (petršilj, listi cvetače, ohrovta, solata, zelenje korenčka itd.). dodaj vodo in sadje, ki ti je okusno, npr. banana naredi super okus po banani, in ne vleče na zelenje. je tudi boljše ker je kot frape.

ko to zaužiješ dobiš pomembne vitamine, vsebujejo tudi ostale snovi, ki jih potrebuje tvoje telo, obenem pa tudi tekočino.

veliko sadja je, ki ima nizek glikemičen indeks (npr. citronke - limona, pomaranča, grenivka). je naravno in zdravo.

to, da ješ večina v kaši, niti ni slabo, zato ker je to dobro za tvojo prebavo. telo ne porabi toliko energije za prebavo in to bolje vpliva na tvoje počutje.

predlagam ti, da bi raje zjutraj zaužila zeleni sok, zato ker ne vsebuje toliko sladkorja kot sadni. pri zelenjavnem pazi tudi na korenje, preveliko ni dobro, ker vsebuje kar dosti sladkorja.

si mogoče prebrala knjigo victorie boutenko? o zelenih kašastih sokovih - toplo priporočam! govori o zdravi prehrani in razliki med predelano in naravno itd. zelo dobra!

glede vadbe ki traja skoraj 3 ure naenkrat, mislim da to ni ravno dobra poteza, ker se ti takrat v telesu nakopiči veliko mlečne kisline, ki pa slabo vpliva na telo in tudi vpliva na počutje.

zaradi tega imaš lahko potem tudi bolj zakisano telo. ko se to zgodi, je veliko možnosti za nastanek kakšne bolezni, ker ko je kri zakisana, se začne lepiti - in se premika počasneje. to pa pomeni manj kisika v tvojem organizmu, manj vitaminov in hrane, ki ga potrebuje telo.

upam, da ti to kaj pomaga.

lp, Mitja
    •  
      CommentAuthorsarika
    • CommentTime4. Apr 2011

Mitja hvala za odgovor.

bom prebrala to knjigo:bigsmile:

Nekaj me še zanima... Zakaj se pri dolgotrajni vadbi nakopiči mlečna kislina in kako vpliva na telo? Se telo zaradi tega zastruplja? Je možno, da bi pri tem pomagale veliko količine tekočine, voda, zeleni, koprivni čaj? Ponavadi spijem 5-6 litrov tekočine (ob dneh ko toliko telovadim). Jaz sem mislila, da se ne glede na količino telovadbe, s telovadbo izločajo strupi iz telesa.
    Jaz sem po tako dolgi telovadbi vedno počutim super, ponavadi se počutim slabo, če ne telovadim toliko ... zato sem sedaj malce zmedena. In zakaj bi zaradi tega dobila manj vitaminov in hrane v telo? Ali kaj točno si mislil s tem?
    Med telovadbo pa tudi spijem 3 tablete isostarja.
  2.  
    Malenkost!

na telo vpliva tako, da te vse boli. "muskl fiber" :) če veliko telovadiš, si verjetno to že občutila. ta bolečina pride zaradi tega, ker se v mišicah nakopiči mlečna kislina. med dolgotrajno vadbo je telo pred kar precejšnjim stresom, vse negativne emocije pa povzročajo, da se v telesu kopičijo kisline.

seveda, voda pomaga. voda je ena izmed najbolj alkalnih stvari, ki jih lahko damo telesu. 70% telesa je iz vode. zato je voda zelo pomembna za tvoje telo. telo rabi tudi pavzo, med počitkom, ko ne telovadiš, takrat raste mišica.

če konstantno telovadiš intenzivno, kot so vaje za moč, to ni dobro, ker mišica nima časa za regeneracijo. seveda se s telovadbo izločijo strupi, ampak če se pojavi preveč stresa za telo, to spet ne vpliva dobro nanj.

glede vitaminov sem mislil tako: če se kri zlepi, oz je bolj lepljiva zaradi zakisanosti - stopnja pH krvi, potem se premika bolj počasi, zaradi tega pa organi dobijo manj kisika v celice ter tudi manj hranilnih snovi - to sem mislil.

sicer pa samo telovadba ti ne bo zakisala telo do take stopnje, da bi zaradi tega lahko "zelo" trpela. na to bolj vpliva nezdrava prehrana.

če se počutiš super, potem ni kaj, ampak jaz se s športom ukvarjam redno in profesionalno, pa moram reči, da sem včasih po dolgem treningu kar precej utrujen.

lp, Mitja
Dodajte vaš komentar
  • Uporabniško ime Geslo
    V primeru, da še niste registrirani v forum lahko to storite tukaj (postopek je zelo kratek).
  • Formatiraj komentar kot
Tukaj lahko dodaš priponko (slike, dokumenti):