Kategorije

Dobrodošli na forumu!

Želite sodelovati v naših diskusijah, izmenjavati mnenja? V primeru, da ste že registrirani se vpišite.

V nasprotnem primeru se lahko takoj brezplačno registrirate.

Registracija na forumu je zaradi občutljivih osebnih podatkov na servisu SMS Dieta ločena. Na forumu se morate registrirati ponovno.

Vanilla 1 je izdelek podjetja Lussumo. Več informacij: Dokumentacija, Podpora.

•  
      CommentAuthorsarika
    • CommentTime17. Mar 2011

Živjo vsi :bigsmile:

Zdelo se mi je primerno ustvariti novo temo, kjer hujšamo/vzdržujemo težo vse tiste, ki se ne držimo nekih posebnih diet.
    Vem, da imamo temo "dnevnik prehrane in telesne aktivnosti", ampak se mi zdi, da bi tukaj lahko bolj delile nasvete, skrbi, uspehe, neuspehe, se opogumljale, več klepetali in se podpirale :bigsmile:

Zelo bom vesela, če se mi katera od vas pridruži. :bigsmile: Čas nas je, večji bodo uspehi :bigsmile:

pozdravček vsem :heartbounce:
    • CommentAuthortarenka3
    • CommentTime18. Mar 2011

zdravo. jaz hujsam brez diete. zracunala sem da za vzdrzevanje teze potrebujem okrog 1600-1700kallorij na dan, ker pa hujsam jih pojem 500 manj :) prejsni vikend sem imela 52,2kg, jutri zjutraj pa se tehtam in povem kako mi je slo. drugace pa mi je usec ta tema in bom porocala kako mi gre :) :bigsmile:

Srecno punce! :tongue:
    •  
      CommentAuthorsarika
    • CommentTime18. Mar 2011

Hey tarenka, me veseli, da si se pridružila :bigsmile:

a lahko vprašam koliko si visoka? me zanima zaradi prijateljice, ki potrebuje ravno toliko kot ti za vzdrževanje in ji že zadnje 3 mesece pomagam pri hujšanju pa se teža nikamor ne premakne in ne vema več kaj naj... začela je s 1600 kcal na dan, ker sem predvidevala, da je prej jedla več (visoka je 158 in težka trenutno 75kg), zdaj je na 1000-1200kcal pa teža še vedno stoji, no v 3eh tednih se je premaknila navzdol za nekih 400gramov kar pa je pri njeni teži nič ...

lepo je slišati da si si izbrala zdravo prehranjevanje z dovoljšnjo količino kalorij :bigsmile: ogromno ljudi ki jih poznam je šlo iz 2000kcal na dan na nekje 800 in potem so se itak nazaj zredili ...

No, jaz sem pravkar s sobnega kolesa. 2 uri in 1700 kcal. bila čisto premočena, a zdaj se po tuširanju počutim kot pravkar rojena, a bom že čez nekaj minut spet mrtva... 12 ur sem se že dans učila in zdaj bom najbrž nadaljevala :shocked::shocked: grrr izpiti:fierce:
    • CommentAuthortarenka3
    • CommentTime19. Mar 2011

stara sem 14let velika (oziroma majhna :tongue: ) pa sem 152cm.

Vceraj sem napisala da sem imela prejsni vikend 52,2 kg, to je bila pomota. Tolikokrat se tehtam da sem ze vse zamesala :wink:
    Prejsni vikend sem imela 51,3kg, ta vikend pa 50,4. :bigsmile: jeej, zdleda da nekaj pocnem prav, upam da bo slo tako naprej in bom naslednji vikend zopet videla 4ko :tongue:

Se to, moja ciljna teza je 45-46 kg, zacetna pa je bila 53,5.

Si pa pridna, 2ure na kolesu, jaz nebi zmogla :bigsmile:

Glede prijateljice pa nevem, mislim samo da kolicine kalorij nebi smela se bol znizati. naj raje poskusi z vec telovadbe. bom pa poskusila najti enacbo po kateri sem si jaz zracunala kalorije ki jih potrebujem :wink:

Lp, tarenka3
    •  
      CommentAuthorsarika

Hehe, meni je vedno grozno stopiti na tehnico. včasih se bojim da bo preveč, včasih da premalo :tooth:

Čeestitam za izgubljen kilogram!!!! :clap:

Jaz bi verjetno zmogla 4 ure na kolesu pri 44 km na uro :rolling: vedno sem se pretirano gibala. pri 6ih letih sem začela z gimnastiko in baletom, pustila gimnastiko pri 10ih in nandaljevala z baletom, zraven hodila večkrat na fitnes. telovadila vedno intenzivno okrog 20-30 ur na teden potem pa si hudo poškodovala koleno (že prej sem si obe in pa gležnje zaradi baleta) in bila v postli 9 mesecev, ker nisem smela hoditi, takrat sem se tudi zredila zato, potem pa počasi začela s sobnim kolesom in plavanjem. danes pa spet že nazaj balet 3-4x na teden po 2 uri, 4x na teden 2-3 ure hudo intenzivnega kolesarjenja, nekje 5 ur tedensko vaj za mišice (uteži, skelce, trebušnjaki), vmes pa še kakšno rolanje, tek, plezanje (bila po dolgem času in full uživala :bigsmile: ). Če ne telovadim intenzivno vsaj 2 uri na dan sem čist živčna :shamed: Zato imam ogromno kondicije
    :bigsmile: jo tudi rabim za balet.

vem da prijateljica ne bi smela še bolj znižat kalorij ampak je že tolk obupana da se bojim da bo začela stradati. je začela gibati , zadja 2 tedna kar precej (no precej za njo :tongue: ) jutri se bo tehtala pa bomo videli če je kak napredek :smile:

jaz bom pa se dans zvečer full napila beljakovinskega napitka ker imam težo trenutno 44,9. bi bilo dobro se kak kilogram zrediti. sam full težko mi je pojesti toliko kot porabim oz. nemogoče :neutral:

jaz za vzdrževanje teže potrebujem 1280 + telovadba okrog 2000 ali 3000 dnevno = 3280-4280kcal :shocked:
    • CommentAuthortarenka3

ce bi jaz toliko pojedla bi bila ze kot slon :tongue:
    •  
      CommentAuthorAicha
    • CommentTime21. Mar 2011

Sarika glede prijateljice: tudi leta so vazna. In koliko resnicno poje, saj ves, vcasih nam kaksna kava z 1 dcl mleka in sladkorjem uide ali pa cappuccino iz vrecke.
    Jaz imam tudi 1700 kcal dnevno.
    Lani sem imela tri tedne striktno dieto in sem jedla samo med 500-700 kcal in nisem shujsala niti grama.
    Mogoce ji ne ustreza dieta?
    Vsekakor pod 1000 kcal dnevno ni dobro iti.
    A.
    •  
      CommentAuthorsarika

aicha stara je 23 kot jaz.

zapiše si vse kar popije in poje... in to zelo natančno in res ne vidim nobenih napak v njenih jedilnikih.
    edino če gibanje tako ZELOOOO vpliva? sedaj bo še 2 tedna med 1000-1200, ima 5 obrokov na dan. sama sem ji že sestavila več jedilnikov ta sedaj je z malo OH in veliko beljakovin...
    glede na njeno velikost in težo in koliko je prej pojedla bi morala hujšati ...
    •  
      CommentAuthorAicha

Morala bi.
    Mogoce ji bo ustrezala ta dieta. Ce ima se dosti zelenjave, ki nasiti.
    Ne gibanje nekaterim ne vpliva dosti.
    A.
    •  
      CommentAuthorkatja007
    • CommentTime23. Mar 2011

sarika... lepo da si odprla to temo.... jaz sem tudi na taki "dieti" kot ti... pa še iste strarosti sva! :smile:

Nimam nobene diete... ampak pazim kaj jem. Bele moke nisem videla še v letu 2011 in presenetljivo sem še živa... hahaha. Tako da se da spremenit prehranjevalne navade če se hoče.

Pa tudi smetane (za kuhanje, kislo, sladko) sem eliminirala na minimum. Razen kdaj pa kdaj se malo pocrkljam s kakšno pito (quiche) pa dvakrat sem jedla lazanjo ter včeraj prvič testenine carbonara (ampak z nekimi črnimi špageti). Pred novim letom sem jedla SAMO take packarije, sedaj pa ne več. Odkrila sem tudi lososa in pa avokado, ki so neverjetno zdravi sestavini in glede na to, da po novem pojem ogromno enih omega3 maščob, bom očitno doživela 100 let :smile:

Pa telovadim tudi. Na wii-ju kake 30-40 min na dan-včasih 6x na teden, včasih pa nič... odvisno od volje in časa. Se ne obremenjujem preveč in nisem nič stroga do sebe, ker če sem... saj veste.... direktno v hladilnik po tolažbo.

Kako dolgo pa že ti Sarika prakticiraš tak način prehranjevanja? In se ti že kaj pozna?
    •  
      CommentAuthorAicha

Katja super si. :wink:
    •  
      CommentAuthorkatja007

ja trenutno sem res... ampak se raje ne hvalim preveč s svojim novim "zdravim" načinom, ker sej veste..."če se preveč hvali, se potem hitro pokvari!"

In to pri meni vedno drži.... Tudi nekadilka bom kmalu 4 mesece! jej za mene :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorAicha

to te sploh nisem upala vprasati?
    Cestitam, sedaj bo vsaki dan lazje.
    A.
    •  
      CommentAuthorkatja007
    • CommentTime27. Mar 2011

•  
      CommentAuthormams

To je pa res najbolj nagravžen čaj, kar jih je. Smrdi po postanih cigaretnih ogorkih, ki že ene par ur ležijo v pepelniku.
    Pila sem ga samo enkrat in ga ne bom nikoli več - pa nisem ravno preveč občutljiva na okuse, celo kis z mlačno vodo mi ne dela problemov:shocked:

Tako da, ne hvala. Bom kar svoj čaj dalje. Tudi topi maščobe:bigsmile::wink:
    •  
      CommentAuthorAicha

A mate je ogaben?
    Jaz sedaj citam o accai berry jagodah. (mislim, da se tako napise)
    In alge imam nagledane.
    Se dobro, da samo gledam, ker drugace bi tako ze premozenje zapravila za te dodatke.
    A.
    • CommentAuthorMajdica
    • CommentTime27. Mar 2011 urejeno

Hey punce jest sem tole naročila danes in komaj čakam da pride da poskusim, soseda jo ma pa je deklina za dobrih 20 kg v 4,5 mescih shujšala pa baje sploh ni nobene diete gre se zato, da ti prav svetujejo kaj je dobro zate za jest pa za delat ful dobro baje, sem čula da je to ena najbolj znanih zadev za hujšanje na svetu.

http://thedietsolutionprogram.comoj.com/
    • CommentAuthortarenka3

reklamiranje nevem ce je na tem forumu dovoljeno.
    •  
      CommentAuthorAicha
    • CommentTime28. Mar 2011

Ni zazeljeno.
    A.
    •  
      CommentAuthormams

Majdica, a prodaja ti gre ? :devil:
    Zdaj bo kar verjetno za prežvet, ker je pomlad...:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorsarika

Katja jaz se že leta prehranjujem zdravo, v zadnjih dveh letih sem pa to izboljšala ker delam (sicer neredno) v Italiji kot model in moram imeti nizko težo in lepo kožo, žal pa je moja koža občutljiva na belo moko, sladkarije, alkohol (dobim nečisto kožo in mozoljčke). tako da se že zato moram prehranjevati zelo zdravo in malo. ne morem ravno govoriti o izgubi teže ampak preden sem začela delati kot model sem imela med 56-58 kg na 166/167 cm, zdaj jih imam okrog 46. se bolj trudim paziti da ne gre teža nižje kar se mi hitro zgodi ker sem izjemno aktivna, nimam nekega pravega apetita in pa tudi jem samo nizkokalorično hrano ...
    vsekakor se pa začne poznati na teži nekje po prvih 2eh mesecih, koža pa se spomnim da se mi je izboljšala že po kakšnem mesecu ampak šele po 4ih je postala res lepa. in sedaj ker pač toliko gibam bi brez težav lahko vsak dan pojedla tortico in še kaj pa se ne bi redila, ampak ne jem tega zaradi kože... tudi skrbim da se ne bi prehitro začela starati... videz mi veliko pomeni, zato tudi dodajam vitamine, prehranske dodatke, da res dobim vseh snovi maksimalno ... spijem 3-5 litrov vode na dan (in zelenega ter koprivnega čaja) - odvisno od količine gibanje, ki je pogosto tudi 4 ure intenzivnega gibanja na dan.
    jem tudi tablete B kompleks ki mi jih zdravnica daje na recept ker imam zelo goste valovite lase do riti(malo postopoma postrižene) in nočem da mi začnejo izpadati zaradi pomanjkanja kakih vitaminov in še enkrat izjemno skrbim za kožo. slaba stran porcelanaste polti je da se ti vsak rdeč madež, izpuščaj izjemno pozna in ga ne prekriješ niti s pudrom ...
    meni se zdi pač vredno se zdravo prehranjevati ker ne vpliva samo na zdravje ampak tudi na videz. kozmetika je pomoje enih 30% po mojih izkušnjah, prehrana in voda sta pa preostalo in pa gibanje ...

tako da ne prehranjuj se pravilno samo zaradi izgube teže, ker je še toliko drugih stvari na katere bo zdrava hrana izjemno pozitivno vplivala :bigsmile:

In pa čestitke za opustitev kajenja!:clap:

MAMS kateri čaj???

in pa ali katera še predlaga kakšen čaj za prečiščevanje telesa? imam sicer zelenga in koprivo ampak je še kateri drugi za katerega ne vem? ali pa kaj drugega kaj prečiščuje telo?

Aicha, katere alge? se pa strinjam ja, moja mama da za moje dodatke ogromno na mesec :shamed:

sicer pa včeraj bila na sadno zelenjavnih sokovih (sama izstisnila)

danes pa večinoma sadje in krožnik paradižnikove juhe, ampak danes sem se komaj pripravila do hrane ker res nisem imela nič apetita oz. pojedla bi lahko polovico velike Sacher torte ampak čist nič drugega :tongue:
    •  
      CommentAuthorAicha
    • CommentTime29. Mar 2011

Sarika Spirullina alge.
    Caj je kopriva cisto dobro, moja tasca pije se pticjo dresen (rastlina). Kombinira s koprivo.
    Uf, da bi jaz lagko pila takole te caje. Kar slabo mi je ko pomislim na velike kolicine tekocine.
    Ce uspem poleti popiti 2 litra sem dobra. Ne morem, slabo mi je poskusila sem z lepa ali z grda pa mi ne hasne.
    Tudi sok od jagode, ki ga imam rada ne bi mogla popiti 2 litra na dan. Tako namenoma. Ko pa sem zejna potem pa pijem.
    Sicer pa v telo moramo vloziti nekaj ce zelimo zeti uspehe.
    A.
    •  
      CommentAuthorsarika

Jaz jemljem te alge (no v bistvu so tri alge Spirulina in še 2 drugi), grejo pa težko po grlu, takoj ko jih dam na jezik, preden pogoltnem že okusim in je res ogabno.

Jaz pa rabim velike količine tekočine. Navadila sem se z leti in spijem 3-4 litre ko ne telovadim, ko telovadim nekaj ur pa verjetno kakšna 2 litra več. Bi pa brez težav lahko spila več,včasih se moram prav ustaviti in grem ko ne telovadim do max 4,5 litra.
    •  
      CommentAuthorAicha

Mene po dveh litrih zacne dusiti in tezko diham.
    Res, ni psihicnega izvora :wink:.
    Je pa neprijetno.
    Ko je vroce in se potim pa lahko malo vec popijem.
    A.
    • CommentAuthortarenka3

jaz se trudim popit cimvec ampak ce prevec pijem me v zelodcu tisci..sicer pa sploh neven koliko popijem bom jutri iz flase pila da vidim priblizno kolicino :)
    •  
      CommentAuthorsarika
    • CommentTime30. Mar 2011

Mene pa včasih prav zaskrbi da preveč pijem inse včasih moram malo kontrolirati, pol litra vode naenkrat me malo pomiri in nevem pogosto sem žejna. so mi zato delali celo preiskave za sladkorno(kerjo imata babica in oče)pa je bilo vse vredu. Tako da predvidevajo, da je zato ker je eden stranskih učinkov zdravil ki jih jemljem.

Je pa vseeno dobro spiti vsaj 1.5 litra,več ni potrebno.

Tarenka,jaz si vedno v plastenko1.5 litra nalijem pa noter dodam vitaminsko šumečko. In spijem 2-3 te flaše na dan (3 če sem tako dolgo na kolesu) in pa še kak liter do dva čaja.:smile:
    • CommentAuthortarenka3
    • CommentTime30. Mar 2011

u jaz nebi zmogla :D sem danes iz flase pollitrske pila in mi je uspelo spiti 1 in pol. torej malo manj kot en liter pa mi je komaj uspelo mi je ze posteno brbljalo v zelodcu in me tiscalo pa se obcutek imam da sem ves cas na wcju :bigsmile:
    • CommentAuthortiramisu
    • CommentTime1. Apr 2011

sarika a se da kje videt tvoje slikce?
  1.  
    piti piti pa ne popustiti:)
    •  
      CommentAuthorAicha
    • CommentTime1. Apr 2011

Danes sem popila pol litra vode, 3x2 dcl kava in se dva pozirka vode.
    Merila sem slucajno je pa to moj vsak dan.
    A.
    • CommentAuthortarenka3
    • CommentTime2. Apr 2011

to je kar uredu..ali mogoce katera ve koliko bi moral clovek popiti cez dan?
    •  
      CommentAuthorkozoroginja
    • CommentTime2. Apr 2011 urejeno

Piti, piti, piti to povsod poudarjajo. Čimveč tekočine. Mislim da je normalno da človek popije na dan od 1,5l do 2 l tekočine. Če pa se ukvarjaš s športom ali kakorkoli izgubljaš tekočino pa tudi do 4 l.
    Jaz avtomatično popijem dnevno 1,5 l vode + kava , čaj in druge tekoče zadeve. Imam pripravljene 1/2 l stekleničke in pijem.

:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorAicha
    • CommentTime2. Apr 2011

Kozoroginja ne morem, res ne.
    Poleti, ko je vrocina je zame dva litra maksimum.
    Se ni vrocine pa liter do liter in pol.
    A.
    •  
      CommentAuthorsarika
    • CommentTime3. Apr 2011

Tiramisu ena zelo micena slikica od mene je trenutna ta tukaj profilna:tongue:
    Nimam poguma da bi pokazala svoje slike na internetu, ker se ne maram.

Tarenka meni je moja zdravnica rekla da je normalno med 2-3 litre, če pa do 2 uri aktivno telovadiš pa lahko do 5 litrov ali več odvisno od intenzivnosti vadbe:smile:
    • CommentAuthortarenka3
    • CommentTime3. Apr 2011

Poskusam poskusam toliko popiti..
    Sarika se mi je zdelo da imas novo profilno slikico. zelo lustna zgledas na slikici ceprav se nevidi veliko ker je tako majhna slikica :)
    • CommentAuthortiramisu
    • CommentTime4. Apr 2011

terenka, sej če je manekenka je sigurno lušna :)
    sarika hvala za odgovor :)
    zanimalo me je kr sm tud sama velika okol 166 in si ne predstauljam kašna bi bla z 10 kg majn :) no, zdej jih mam prbl 53, sam useeno... no sej ni pomembno, tko al tko kg nc ne pomenjo oz. pr usakemu je usak kg videt drugače, ne? :)
  2.  
    @Aicha - Telo je večina iz vode, 70 %. Ko čutiš žejo, si že dehidriran malce. To ni dobro. Če si doma, je dobro imeti napolnjeno 2l plastenko z vodo. Vsakič, ko jo zagledaš, spij kakšen požirek. Čim več vode. Po malem in kmalu se boš navadila spiti takšne količine in še celo več. Daj telesu to kar potrebuje, hvaležno ti bo, razvajaj ga :) Če ti sama voda ne tekne, dodaj par kapljic limone - doda alkalnost vodi :)

@Sarika - rada se imej in se sprejmi takšna kot si, ko boš to storila boš lažje dosegla kar si želiš. Pozabi preteklost in se osredotoči samo na danes.

Lp, Mitja
    •  
      CommentAuthorAicha
    • CommentTime5. Apr 2011

Bom poskusila.
    Telo mi ze vraca s suho kozo. Vem.
    Si bom natocila kar kozarcek.
    A.
    •  
      CommentAuthorsarika
    • CommentTime5. Apr 2011

Tiramisu, jaz imam drobcene kosti in meni se vsak gram maščobe takoj pozna. 2 leti nazaj sem začela jemati veliko zdravil in ena izmed njih so me v 3eh mesecih zredila za 20 kg. ampak sama se nisem tega sproti zavedala, ker sem bila na tolikih zdravilih da se nisem zavedala stvari okrog sebe in se tudi 4 mesec svojega življenja ne spomnim. spomnim se samo drobnih koščkov. nisemm spala in sem bila zelo depresivna in so takrat poskušali vsa možna zdravila na meni. druga stvar pa je da imam neke možganske težave, prirojene ampak ena izmed posledic je da mi zdravila ne primejo tako kot drugim in so mi mogli dajati velikannske doze, večje kot jih dobivajo šizofreniki.
    No in takrat sem se iz 50 zredila na 70. ene tablete so povrzročale da sem se redila, druge pa so imele kot izjemno redek stranski učinek (ki se je žal pojavil ravno pri meni) razgradnjo mišic in nastajanje maščobe. nisem se samo ogrmono zredila ampak postala mehka kot balon... izgledala sem grozljivo. potem sem v 7ih mesec shujšala nazaj in nehala jemati zdravila ki so razgrajevala mišice, je pa trajalo dolgo da sem jih nazaj pridobila, dva meseca po tem ko se je vse to zgodilo nisem niti hoditi mogla. v glavnem težko leto. hotela sem povedati da sem isto velika kot moja mama in je ona pri 70 kg izgledala kot jaz pri 60 čeprav je moj obseg bil povsod precej manjši. ima širšo kostno zgradbo in torej večji prostor da se mašoba razporedi. jaz pa imam res tako drobno zgradbo da mi je bilo očitno namenjeno da sem drobcena. ene ženske so res lepe pri 70ih kg, jaz izgledam grozljivo pri 60ih... vse je odvisno od kostne zgradbe.

Hvala Mitja:smile:

Aicha tudi jaz ti toplo priporočam, da se potrudiš.Če človek spije premalo je koža zelo suha in neprožna in se hitreje stara, tega pa vem da ne želiš:wink:
  3.  
    sarika se strinjam!
    sem pogledala eno slikco iz enega preteklega anoreksičnega hujšanja(2meseca-36kg,potem isto nazaj po dveh mesecih plus bonus 20kg). in jaz zgledam pri 70kg dokaj fajn vitko.suho bi se lahko reklo.visoka sem 173-174.in tudi ko zdaj vsem povem brez sramu kolko kil sem mela(tromestna cifra)mi noben ne verjame,ker nisem zgledala tako kvečjemu 90..dobro da je fant bil poleg pri prvem vaganju od srednje šole in je potrdil:) ampak takrat sem zgublala tudi mišice in vse, ker se prav vidi, zdaj pa je drugače.že zdaj pri 81kg je slika čisto drugačna,kaj pa šele bo!
    drugače upam da si dobro in pridno ješ.
    sama pa spijem ful vode...prej ne tak dosti ampak tudi kadim pa mi kar usta skup vleče,pa požlampam tudi do 3,5 litre,ko mam pa trening pa še liter zraven tak da tu nimam problemov.ja,to bo naslednji projekt..(čiki)..prvo hrano porihtam,da nebom spet praznino z nečim filala.:)
    lp
    •  
      CommentAuthorAicha
    • CommentTime5. Apr 2011

Seveda ne, sem ze popila kozarec pred kosilo.
    Marinolinka se kajenje opustis pa bos prava bejba.
    :wink:
    A.
  4.  
    obljubim:)
    •  
      CommentAuthorAicha
    • CommentTime5. Apr 2011

:smile:
    • CommentAuthorviki007
    • CommentTime12. Apr 2011

Ima mogoče katera iskušnje z dieto: dieta kemičnega razkroja :smile:
    • CommentAuthortarenka3
    • CommentTime12. Apr 2011

imas celo diskusijo na to temo. je baje uspesna, a se jo moras popolnoma drzati. je pa to hitra dieta torej je velika nevarnost da bi vse kg kmalu pridobila nazaj pa se kaksnega vec :)
Dodajte vaš komentar
  • Uporabniško ime Geslo
    V primeru, da še niste registrirani v forum lahko to storite tukaj (postopek je zelo kratek).
  • Formatiraj komentar kot
Tukaj lahko dodaš priponko (slike, dokumenti):